Optische rookmelders

Een rookmelder in huis en bedrijf is een van de goedkoopste en efficiëntste manieren om mensen en huisdieren te beschermen. Een goede optische rookmelder signaleert een brand in een vroegtijdig stadium en geeft dan een luid alarm. Dit alarm is zo luid dat - ook al slaap je diep - je ervan wakker wordt. De moderne optische rookmelder is betrouwbaar en niet duur. Ze gaan lang mee en zijn in veel verschillende uitvoeringen te krijgen. Wist je dat er rookmelders zijn met een ingebouwde batterij die tien jaar meegaat? Zo is je huis of bedrijf optimaal beveiligd en heb je nooit gehannes met batterijen monteren of verwisselen. Voor 22.00 uur besteld, morgen al gemonteerd.

Optische rookmelder kopen

Een optische rookmelder is een van de goedkoopste manieren om je persoonlijke veiligheid en die van je familie en huisgenoten te verhogen. Een optische rookmelder is in staat om een beginnende brand in een vroegtijdig stadium te herkennen en alarm te slaan. Zo word je vroegtijdig gewaarschuwd dat er iets aan de hand is, waarna je meteen maatregelen nemen kunt. Heb je nog geen rookmelder in huis, zorg dan dat je er online een bestelt. Je hebt al een betrouwbare optische rookmelder voor nog geen tien Euro. Van alle verschillende soorten melders is de optische rookmelder de bekendste en meest toegepaste. Dat is niet voor niets, want de rookmelder is de beste in het vroegtijdig detecteren van een beginnende brand. Bij een beginnende brand komen er vrijwel altijd roetdeeltjes vrij omdat de temperatuur van het brandende materiaal nog laag is. Deze deeltjes verspreiden zich gemakkelijk door de lucht. Door de temperatuursverhoging van de beginnende brand gaat de lucht circuleren waardoor de roetdeeltjes via de lucht door de ruimte verspreid worden. De kleine roetdeeltjes dringen ook de sensor van de optische rookmelder binnen. Daar reflecteren ze het licht van de sensor waarna de rookmelder alarm slaat. Dat is dus een heel andere werking dan een sensor die op hitte reageert.

Batterij of lichtnet

Een rookmelder heeft energie nodig om zijn werk te kunnen doen. De eenvoudige modellen werken op een verwisselbare 9 volt blokbatterij. Kies voor alkaline 9 volt batterijen. Deze gaan lang mee en hoef je dus niet vaak te verwisselen. Gemiddeld werkt een rookmelder een jaar of langer op een verwisselbare batterij. Heb je geen zin in gedoe met verwisselbare batterijen, koop dan een optische rookmelder met een ingebouwde batterij. Afhankelijk van het type gaat een rookmelder met ingebouwde batterij 5 tot 10 jaar mee. Geeft de optische rookmelder aan dat de batterij leeg is dan vervang je de hele rookmelder door een nieuw exemplaar. Een optische rookmelder met ingebouwde batterij is een betrouwbare melder. Hij gaat jaren mee en je hebt nooit last van slechte batterijcontacten. Een optische rookmelder op netspanning moet op het lichtnet aangesloten worden. Een rookmelder op netspanning heeft het grote voordeel dat deze altijd werkt en je nooit batterijen hoeft te vervangen. Dit model is voorzien van een mogelijkheid om een batterij te plaatsen als back up. Mocht de netspanning om welke reden dan ook uitvallen, dan neemt de batterij het over en functioneert de rookmelder toch.

Plaatsing van optische rookmelder

Het is belangrijk om de rookmelder op de juiste plaats te monteren. De roetdeeltjes van een beginnende brand stijgen met de warme lucht mee naar boven. Ze bereiken dus als eerste de bovenkant van een ruimte. De gebruiksaanwijzing geeft de precieze montage-instructies van de fabrikant. Een goede vuistregel is om de rookmelder vlak onder het plafond te hangen waar lucht goed kan circuleren. Heb je meerdere verdiepingen, hang dan op elke verdieping en op de begaande grond een optische rookmelder op. Het is ook een goed idee om extra rookmelders bij vluchtroutes zoals het trapgat of trappenhuis op te hangen. Dit zijn plaatsen waar warme lucht eenvoudig opstijgt. Hang een optische rookmelder niet in een badkamer of vlakbij de deur van een badkamer. Hang de rookmelder ook niet boven het fornuis in een keuken. De optische rookmelder zal door de waterdamp uit de douche of waterketel snel vals alarm slaan. Wil je in de keuken een brandmelder plaatsen, koop dan niet een optische rookmelder maar een hittemelder. Deze reageert niet bij waterdamp en bij andere deeltjes maar meet de temperatuur van de lucht en slaat bij een te hoge temperatuur alarm.

Testen en alarmering

Het is belangrijk om een rookmelder regelmatig op de goede werking te testen. Doe dit regelmatig, minimaal eenmaal per kwartaal, maar liever een aantal keer per maand. Zo spoor je defecten of lege batterijen tijdig op, Je kunt een optische rookmelder op verschillende manieren testen. De meeste melders hebben een testknop waarmee de elektronische werking te controleren is. Druk de testknop in tot het alarm af gaat en je weet dat de melder nog goed werkt. Wil je ook het optische gedeelte van de rookmelder testen, koop dan een bus rookmelder testspray. De testspray simuleert de roetdeeltjes in de lucht. Druk op de knop van de test spray om de spray in de buurt van de melder te vernevelen en wacht tot de melder alarm slaat. Je weet nu dat de gehele optische rookmelder nog juist functioneert. Bij gekoppelde optische rookmelders geven alle melders een alarmsignaal zodra een van de melders roetdeeltje in de lucht meet. De koppeling is - afhankelijk van het type - bedraad of draadloos. Deze melders zijn ideaal voor een groot huis met meerdere verdiepingen. Test je een gekoppelde optische rookmelder, test dan meteen ook of alle melders gelijktijdig alarm geven.

Vragen en advies

Een optische rookmelder is onontbeerlijk op elke plek waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Heb je advies nodig hebt om de juiste optische rookmelder te kiezen? Onze helpdesk staat elke werkdag voor je klaar. Wanneer je met ons belt (via 043-7820543) zullen wij de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten om bijbehorend advies te geven. Meestal is het zo dat wanneer je een bestelling plaatst deze dezelfde dag nog verwerkt wordt, mits de bestelling overdag geplaatst is. Het pakket kun je dan de volgende dag al thuis verwachten. Verder zijn wij - ook op feestdagen - altijd bereikbaar via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links