Gasmelders

Gaslekken kunnen bijzonder gevaarlijk zijn, ook al is er niet meteen van brand sprake. Door ophoping van gas in een afgesloten ruimte kunnen er verschillende gevaren opstaan. Een gasmelder is een belangrijk instrument om te voorkomen dat er verstikkingsgevaar of ontploffingsgevaar kan ontstaan. Door een ophoping van aard- of flessengas gemengd met de omringende lucht kan er een zeer brandbaar mengsel ontstaan. Er is dan maar een vonkje nodig om het mengsel tot ontploffing te brengen. Dit soort ontploffingen kunnen zware verwondingen veroorzaken en zelfs een dodelijke afloop hebben. Een degelijke uitvoering slaat geruime tijd voordat de situatie echt gevaarlijk wordt alarm, zodat je maatregelen kunt nemen voordat de situatie gevaarlijk wordt.

€ 29,95

Gasmelder - König - EN50194

 

  Sensor: Elektrochemisch
  Voeding: Netstroom
  Melding met geluid en licht
  Afmetingen: 80 x 75 x 165 mm

€ 34,95

Gasmelder - Elro - FG4000P

 

  Sensor: Elektrochemisch
  Type bevestiging: Schroeven
  Voeding: Netstroom
  Met testknop
  Melding met geluid en licht

€ 49,95

Gasmelder - Cordes - CC-3000

 

  Sensor: Elektrochemisch
  Voeding: Netstroom
  Afmetingen: 85 x 85 x 35 mm


€ 37,95

Gasmelder - Smanos - GD8800

 

  Sensor: Elektrochemisch
  Voeding: Netstroom
  Melding met geluid en licht
  Afmetingen: 40 x 80 x 120 mm

Welke soorten detecteert een gasmelder?

Er worden verschillende soorten gedetecteerd. Dit zijn aardgas, methaan, propaan en butaan. De eerste soort kennen we allemaal, in veel huishoudens in Nederland koken en verwarmen we ons huis daar namelijk mee. Het is van nature reukloos. Om lekkages vroegtijdig te kunnen ruiken wordt door de leverancier een specifieke geur eraan toegevoegd. We hebben allemaal deze geur wel eens geroken wanneer we de kraan van het fornuis opendraaiden en het aansteken van de vlam niet lukte. Heb je een slechte of helemaal geen reukzin hebt, kan dit tot gevaarlijke situaties in huis leiden. Je kunt dit voorkomen door een detector (melder) aan te schaffen en deze in de keuken op te hangen. Slaat de deze alarm, dan weet je dat er iets mis is en kun je meteen maatregelen nemen door de kraan dicht te draaien.

Andere soorten

Biogas bestaat ook voor een groot deel uit methaan. Bij een dergelijke installatie wordt er geen geurstof toegevoegd. Een lekkage kun je dus niet ruiken. Daarom is het belangrijk om bij gebruik hiervan altijd een goede detector aan te schaffen. Je wordt dan bij lekkage vroegtijdig gealarmeerd. Je kunt dan onmiddellijk maatregelen nemen, zoals het dicht draaien van de toevoer. Zo voorkom je een gevaarlijk ophoping. Bio kan namelijk samen met lucht een explosief mengsel vormen. Butaan en propaan worden vaak in flessen geleverd. Dit is nog steeds populair voor gebruik in caravan, kamper en boot. Helaas onderschatten veel mensen de gevaren en risico’s die verbonden zijn aan het gebruik ervan. Omdat butaan en propaan zwaarder zijn dan lucht zal het bij een lekkage altijd naar het laagste punt in de ruimte stromen. Hierdoor kan er in een boot, caravan of kamper op de bodem een ophoping opstaan. Door een detectie-apparaat op een laag punt in de ruimte te installeren krijg je bij een lekkage een vroegtijdige waarschuwing en kun je de hoofdkraan op de fles dichtdraaien zodat je een gevaarlijke situatie voorkomt!

Waarom een gasmelder kopen?

Bij het gebruik van het brandbare aard-, flessen- en biogas is het raadzaam om een detector te kopen en die op de juiste plaats te monteren. Hierdoor verhoog je niet alleen je persoonlijke veiligheid, maar ook die van je familie en je gasten. Heb je een camper, boot of caravan waar je butaan of propaan gebruikt, dan is het aan te bevelen om voor de ruimtes een detector te kopen. Er zijn twee soorten melders. De eerste werkt via een adapter op het lichtnet of kan op het 12 volt boordnet van bijvoorbeeld een boot aangesloten worden. Het detectie-apparaat op batterijen werkt op een 9 volt blokbatterij. Het type dat op netspanning of op een externe 12 volt voeding werkt, heeft het voordeel dat die altijd werkt en je nooit een batterij hoeft te verwisselen. Bij dit type is het wel belangrijk dat deze permanent op het lichtnet of 12 volt boordnet aangesloten moet zijn. Het model met batterij heeft het voordeel dat ze overal gemakkelijk te plaatsen is, dus ook op plaatsen waar geen stopcontact of zelfs helemaal geen elektriciteit aanwezig is. Een batterij gaat weliswaar vele maanden mee, het detectie-apparaat heeft toch een low battery melding.

Plaatsing van de melder

De juiste plaatsing van een detector is belangrijk om bij een lekkage een vroegtijdige melding te krijgen. Wat de juiste plaats is, hangt af van het soort. Aardgas dat voor 80% uit methaan bestaat, is lichter dan lucht. Dit geldt ook voor bio. Het stijgt dus op en zal zich gemakkelijk met de lucht in een ruimte vermengen. Een vuistregel is om een detector bij gebruik van aard- en biogas maximaal 30 centimeter onder het plafond te plaatsen. Verder ook maximaal 4 meter verwijderd van de plaats waar gas gebruikt wordt en waar mogelijke lekkages kunnen ontstaan. Butaan, propaan of een combinatie van deze twee zijn zwaarder dan lucht. Daardoor zullen ze bij lekkage juist naar de bodem zakken. Een vuistregel hier is om een detector hierbij maximaal 30 centimeter boven de bodem van een ruimte te plaatsen. In kleine ruimtes geldt dat je de detector in de omgeving plaatst waar de fles gebruikt wordt en in grote ruimtes maximaal 4 meter van het punt waar lekkages kunnen ontstaan.

Vragen en advies

Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een type gasmelder? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,4
Perfect "Gewoon goed. Product besteld. Netjes op de hoogte gehouden via de mail en zoals verwacht op tijd ontvangen." 8,9
Uitstekend "Eenvoudig in gebruik en solide uitgevoerd product tegen een acceptabele prijs." 9,2
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links