Koolmonoxidemelders

Een koolmonoxidemelder meet de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht van de kamer waarin deze is geplaatst. Wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in de kamer is, zal er een signaal naar het alarm in de koolmonoxidemelder worden gestuurd, en zal deze af gaan. Bij veel koolmonoxidemelders is het zo dat het alarm sneller achter elkaar zal piepen naarmate de concentratie hoger wordt. Maak hierna een keuze uit de diverse modellen koolmonoxidemelder.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat vrij komt bij onvolledige verbranding, hetgeen wordt veroorzaakt door te weinig zuurstoftoevoer bij de verbranding. Kachels die slecht onderhouden zijn hebben een verhoogde kans om koolmonoxide vrij te geven. Dit is heel gevaarlijk omdat dit koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Het lastige aan koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft, zelf heb je dus niet door wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide is tot je last van de symptomen begint te krijgen. Daarom is het verstandig om een koolmonoxidemelder te kopen. Kachels kunnen last hebben van een verstopte afvoer waardoor de koolmonoxide, in plaats van via de afvoer naar buiten te stromen, naar binnen toe slaat. Door slechte ventilatie wordt de concentratie koolmonoxide in huis vervolgens steeds hoger. De stof is extra giftig doordat deze door longen veel sneller wordt opgenomen dan zuurstof, hierdoor krijgt zuurstof minder kans naarmate de concentratie toeneemt. Naarmate de concentratie hoger wordt krijgen organen dus ook steeds minder zuurstof. Gaat een koolmonoxidemelder in huis af, dan is het belangrijk om meteen een specialist of zelfs de brandweer te bellen. Er zijn vijf gradaties in de blootstelling aan koolmonoxide, waarbij de hoeveelheid koolmonoxide wordt uitgedrukt in ppm.

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?

Ppm geeft de hoeveelheid deeltjes koolmonoxide aan per miljoen deeltjes. Bij een concentratie van ronde de 100 ppm zullen de eerste symptomen zich voordoen in de vorm van lichte hoofdpijn en slaperigheid. Vanaf 200 ppm zal de hoofdpijn niet meer licht zijn, mits je enkele uren bent blootgesteld aan deze concentratie. Kom je dus een uurtje thuis en ga je meteen weer weg terwijl er in huis een concentratie van 200 ppm is, dan zul je hooguit lichte hoofdpijn hebben. Vanaf 400 ppm zul je bij een blootstelling van meerdere uren zeer sterke hoofdpijn hebben. Andere veel voorkomende symptomen zijn overgeven en misselijkheid, duizeligheid en jezelf heel erg verzwakt voelen. Vanaf 1100 ppm worden de symptomen nog een stuk erger. Bij deze concentratie kun je na enkele uren namelijk last krijgen van flauw vallen, stuiptrekkingen, een hogere hartslag, zwaardere ademhaling en zelfs een coma. Vanaf 5000 ppm heb je slechts enkele minuten blootstelling nodig om nauwelijks nog een ademhaling en een zwakke hartslag over te houden. Adem je dus een concentratie van 5000 ppm in dan heeft zuurstof bijna helemaal geen kans meer om opgenomen te worden in het bloed, waardoor je dus een zwaar zuurstofgebrek krijgt.

Waar kun je een koolmonoxidemelder ophangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke ruimtes je de koolmonoxidemelder in ieder geval niet moet plaatsen. Dit zijn ruimtes met veel zonlicht, hoge temperaturen, in plekken met veel tocht, vieze ruimtes, de garage en de keuken. Hang je de koolmonoxidemelder in één van deze plekken dan krijgt deze niet de kans om goed te functioneren. Doordat koolmonoxide minder hoog blijft hangen dan bijvoorbeeld rook, is het belangrijk de melder niet aan het plafond te hangen. De richtlijn is om de koolmonoxidemelder op ongeveer 1.5 meter van de grond te plaatsen. Vaak plaats je een koolmonoxidemelder om zeker te zijn dat een specifiek apparaat, zoals een cv-installatie, niet teveel koolmonoxide vrij geeft. Het is dan belangrijk om de melder in de buurt van dit apparaat te hangen. Het is verstandig om meerdere koolmonoxidemelders te plaatsen wanneer je ook meerdere apparaten hebt die koolmonoxide kunnen produceren. Test na het plaatsen van de koolmonoxidemelder altijd of je vanuit de andere ruimtes in het huis het apparaat wel kunt horen.

Hoe plaats je de koolmonoxidemelder

Het is belangrijk om de koolmonoxidemelder op 1.5 meter hoogte te plaatsen. Heb je een plek uitgekozen dan plaats je de koolmonoxidemelder door de bevestiging vast te boren in de muur. De koolmonoxidemelder kun je vervolgens in de bevestiging vastmaken. Koolmonoxidemelders werken op basis van een chemische reactie. Wanneer de sensoren merken dat de concentratie koolmonoxide te hoog wordt, geven deze een signaal aan het alarm. Lees bij het plaatsen van een koolmonoxidemelder altijd een handleiding voor de actuele eisen aan het plaatsen van de melder. Plaats je de koolmonoxidemelder op een verkeerde plek, dan krijg je dus ook te laat of zelfs helemaal geen signaal wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in huis is. Twijfel je over de positionering van de melder dan kun je het beste een specialist om hulp vragen.

Extra tips

Het is belangrijk om altijd in de buurt van de cv een koolmonoxidemelder te hebben op één tot drie meter afstand van de cv installatie. Wil je ook een koolmonoxidemelder in de slaapkamer, dan kun je het beste een staand model nemen dat je op het nachtkastje kunt zetten. Deze melder meet dan de concentratie koolmonoxide op dezelfde hoogte als waarop je slaapt. Wil je een combimelder kopen die zowel een rookmelder als koolmonoxidemelder is? Je kunt deze melders beter gescheiden houden. Zoals eerder uitgelegd plaats je een rookmelder op het plafond omdat rook helemaal naar boven stijgt. Een koolmonoxidemelder plaats je op de muur, 1.5 meter van de grond, omdat koolmonoxide niet helemaal naar boven stijgt. De vraag is dus waar je de combimelder gaat plaatsen, want door de dubbele functie van het apparaat is zowel op de muur als op het plafond geen juiste plek. Schaf je een combimelder aan dan moet je er dus alsnog twee kopen, één voor op de muur (om koolmonoxide te meten) en één op het plafond (om de rook te meten). Let bij de aanschaf wel op dat je een melder koopt met een Europees keurmerk.

Soorten koolmonoxidemelders

De meeste koolmonoxidemelders in onze webshop geven een geluidssignaal van maar liefst 85 dB af, en hebben een LED-lampje dat gaat knipperen wanneer het alarm afgaat. Koolmonoxidemelders werken meestal op batterijen en geven een signaal wanneer de batterij bijna leeg is, zodat je deze op tijd kunt vervangen. Sommige koolmonoxidemelders hebben een automatisch periodiek testsysteem. Net zoals bij rookmelders zijn er tegenwoordig ook ‘slimme’ koolmonoxidemelders, die via wifi contact maken met je smartphone. Zo krijg je op je telefoon meldingen wanneer de batterij bijna leeg is, of als het alarm afgaat. Het voordeel van een koolmonoxidemelder met een schermpje is dat je makkelijk kunt aflezen wat de huidige concentratie koolmonoxide is. Je ziet op dit scherm ook meteen hoe snel de waarde aan het stijgen is, iets dat een melder zonder lcd scherm niet kan. Er zijn ook melders met een lithium batterij, waarbij de batterij even lang mee gaat als het apparaat zelf. Dit is handig omdat veel mensen tóch vergeten de batterij van de melder te vervangen. Een koolmonoxidemelder met een normale batterij is wel een stuk goedkoper, dat is dan ook de reden dat de meeste mensen voor een normale melder gaan.

Vragen en advies

Heb je advies nodig hebt om de juiste CO melder te kiezen, zoals een koolmonoxidemelder Alecto, koolmonoxidemelder Honeywell of koolmonoxidemelder First Alert? Onze helpdesk staat elke werkdag voor je klaar. Wanneer je met ons belt (via 043-7820543) zullen wij de situatie zo goed mogelijk proberen in te schatten om bijbehorend advies te geven. Meestal is het zo dat wanneer je een bestelling plaatst deze dezelfde dag nog verwerkt wordt, mits de bestelling overdag geplaatst is. Het pakket kun je dan de volgende dag al thuis verwachten. Een uitzondering hierop zijn bestellingen die geplaatst zijn in het weekend, deze zullen op dinsdag worden thuisbezorgd. Lees vooraf ook de retourvoorwaarden door, zodat je weet wanneer je het pakket retour kunt sturen. Verder zijn wij ook op feestdagen bereikbaar via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links